Четири начина могат да ви помогнат да тренирате интелекта си. Кои са те? Психолозите ги посочват.

Кръстословици. Те са не толкова сложни, но много ефективни когнитивни тренировки: редица изследвания показват тясната корелация между навика да решавате кръстословици и задържане процесите на деменция.

Игра на магазин. Изпробвайте да запомните неголям списък за покупки преди да влезете в супермаркета, използвайки стоп-думи. Ако примерно са ви необходими мляко, яйца и портокалов сок – тези думи могат да се прикрепят чрез рима към други думи. Ако правите покупки с друг човек или член на семейството, може да се състезавате кой ще запомни повече названия и в какъв ред.

Пъзели. Тези главоблъсканици са фантастичен инструмент за усилване на кратковременната памет. Това се случва, тъй като за да се ориентира в сериите цветове и форми, мозъкът ви трябва да работи интензивно и да събере единна визуална картина. Колкото повече части има пъзелът, толкова по-тежка е тренировката и толкова по-добър резултатът. В процеса на събиране на пъзела мозъкът синтезира допамин, който контролира потока на информация в мозъчните дялове и помага за концентрацията.

Судоку. Необходимостта да държите редица числа в главата си и мислено да „репетирате”, размествайки мрежата, спомага до голяма степен за трениране на работната памет. Но имайте предвид, че судокуто се смята за най-ефикасният инструмент за начинаещи, когато мозъкът все още не е привикнал към организацията на цифри по инерция. Така че винаги е важно да изпробвате и нещо ново!