Ноември бележи началото на зимата, когато времето се променя драстично за по-лошо. Застудяването и бързото намаляване на слънчевата светлина през деня може сериозно да наруши стабилността на имунната система, правейки човешкото тяло уязвимо за много инфекции.

Отслабеният имунитет през зимата може да възникне по редица причини. По-малкото излагане на слънчева светлина допринася за недостига на витамин D в организма и отслабва имунната система. Студеният въздух провокира проблеми с дишането, като стеснява кръвоносните съдове. Освен това хората прекарват по-малко време на открито и повече време в непосредствена близост един до друг в затворени пространства, което увеличава вероятността от бързо разпространение на вирусите, предупреждават експертите от портала Times Now.

Говорейки за необходимостта от укрепване на имунитета през зимата, те силно препоръчват да включите повече плодове в диетата си, като посочват най-доброто за този сезон.

Портокали. Принадлежащите към семейство цитрусови портокали са богат източник на витамин С, антиоксидант, добре известен със способността си да поддържа активна имунната функция. Портокалите и сокът от тях щедро снабдяват тялото и с витамин D, един от основните защитници срещу вирусни инфекции.

Ябълки. Консумацията им кара чревните бактерии да произвеждат бутират, изключително полезно за здравето на чревния микробиом вещество, което насърчава доброто храносмилане. По този начин плодовете ефективно допринасят за укрепване на имунната система, което пряко зависи от дейността и здравето на чревния тракт.

Нар. Благодарение на много високите дози антиоксидантни вещества, които се борят с възпалението, нарът може да осигури редица ползи за здравето - от подобряване на кожата до предотвратяване на рак.

Лимони. Като богат източник на витамин С, лимоните са един от най-мощните естествени усилватели на имунната система. Благодарение на тях намалява съдържанието на свободни радикали в организма, което предпазва от развитието на рак и увреждане целостта на клетките. Лимоните съдържат още калций, желязо, магнезий и други важни за здравето минерали.

Киви. Освен витамин С и „сърдечния“ минерал калий, кивито е богато и на витамините Е и К, на антиоксиданти, фибри и фолиева киселина. Този комплект осигурява мощна подкрепа за механизмите за изграждане на имунитет и насърчава доброто храносмилане.