Консумацията на правилните напитки стимулира развитието на полезни бактерии, които подобряват състоянието на храносмилателния орган. А това е изключително важно за силния имунитет особено сега.

Здравите черва са ключов фактор в борбата с инфекциите, те поемат функциите на имунния орган. Ако в тях се развие патогенна флора, това се отразява негативно на общото физическо и емоционално състояние.

Лекарите назоваха най-добрите напитки за поддържане на здрава чревна микрофлора пред списание Fit for Fun, като посочиха ефекта от тяхната употреба.

Чай от мента. Етеричните му масла ефективно унищожават вредните чревни бактерии. За хора с раздразнителни проблеми с червата и подуване на корема напитката ще бъде особено полезна.

Златно мляко. Напитката се приготвя с куркума, прясно мляко, канела черен пипер и мед. Млечният микс с подправката може да подобри състоянието на чревната микрофлора, да допринесе за нейното изцеление. Пиенето стимулира храносмилането, помага в борбата със стомашно-чревните заболявания - диария, синдром на раздразненото черво, болест на Крон.

Сок от целина. Богат е на витамините А, С, К и на антиоксиданти. Пиенето му осигурява на организма флавоноидно вещество лутеолин, което предотвратява развитието на възпаление в храносмилателния тракт.

Сок от алое. Напитката има ефект на естествено слабително средство, което може да облекчи възпалението и дискомфорта при раздразнено черво.

Ябълков оцет. Неговите органични съставки (особено оцетна и плодова киселини) допринасят за изхвърлянето на микрофлората от патогенни бактерии. За да направите напитка, която е полезна за червата ви, трябва да смесите две супени лъжици ябълков оцет с 250 милилитра топла вода и чаена лъжичка мед.

Кефир. Това е най-добрата ферментирала млечна напитка за поддържане на здрава чревна микрофлора. Съдържа редица бактерии и мая, които влияят положително на състоянието червата. Употребата на кефир помага за укрепване на имунната система.

Чай от анасон. Тази напитка може да помогне при метеоризъм. Неговите вещества неутрализират вредните микроби и бактерии в стомашно-чревния тракт, което позволява да намалите количеството газове и прави възможно развитието на полезни бактерии от флората.

Кафе. Напитките на основата на горчиви компоненти обикновено имат добър ефект върху червата, активират работата им и редовното почистване. Благодарение на тях продуктите от метаболитния разпад се отделят по-добре от тялото, което предотвратява растежа на вредни чревни бактерии.