Едва ли бихте си и помислили, че гениалният композитор Лудвиг ван Бетовен, основоположникът на комунизма Карл Маркс и идолът за красота и женственост през миналото столетие Мерилин Монро са сред най-вонящите хора през вековете.

Но това е факт, коментиран от други известни техни съвременници и приближени. Вижте как и защо.

Свети Бенедикт Аниански. През осемнайсети век представителите на католическото монашеско духовенство смятали къпането като страшен телесен грях.

Бенедикт Аниански бил причислен към светците заради аскетичния му начин на живот в дрипи, за мъдростта и известността му в обществото.  Св. Бенедикт се хранел рядко и по малко, а към миенето и къпането пристъпвал още по-рядко. Затова миризмата от тялото му била непоносима.

Вероятно тази мода за „некъпането“ сред монасите е вдъхновила създателите на името на зловонното, но много вкусно за ценителите сирене, известно като Stinking Bishop или Вонящият епископ, чиято специфична миризма напомня много мъжки (монашески) чорапи, носени минимум седмица, коментират естетите.

Анри IV, крал на Франция. Един от най-известните френски крале, баща на Лудвиг XIII, известен със старанието си да направи така, че всеки гражданин на кралството да може в неделя да обядва кокошка, бил популярен сред поданиците с нещо съвсем друго. Въпреки че слугите му всяка сутрин му обличали чиста риза – нещо, което било известно на целия двор, от крал Анри се излъчвала своеобразна миризма.

Кралят обожавал лова и завръщайки се от поредния, не смятал за необходимо да се изкъпе или поне да се опита да заличи специфичната миризма с одеколон.  Любовницата му често се оплаквала, че от краля мирише на мърша. А втората съпруга на Анри направо се изкъпала в парфюми, за да прекара първата брачна нощ с краля, без да изпита силно отвращение.

Лудвик XIV, крал на Франция. Кралят-Слънце царувал цели 72 години – от 1643 до 1715 г, а царуването му е свързано с установяване на най-силната абсолютна монархия в Европа. Лудвиг построил двореца Версай и провел няколко успешни войни. Но! Кралят-Слънце станал известен с още нещо. Той панически се страхувал от водата!

През целия си живот Негово Величество не приемал препоръките на докторите и не вземал вана. Той предпочитал да използва ароматни прахове вместо пудра, а лицето си почиствал с кърпа, напоена със спирт. Когато по крака му се развила гангрена, която станала и причина за смъртта на Лудвиг, той отказал да допуска лекари и не позволил дори да измият болния му крак.

Фридрих II Велики, крал на Прусия. Старанията на Фридрих превърнали Прусия от най-спокойната страна на Европа в кралство, с което всички се стараели да се съобразяват и от което се бояли. След постигането на това чудо, кралят се уединил да прекара старините си в двореца Сан-Суси, заобиколен от любимите си малки кученца. Той гневно се нахвърлял на всеки от слугите си, който се опитвал да почисти следите от жизнената дейност на животните, слоят от изпражненията на които на места стигал до 30 см!

Крал Фридрих видимо полудял – престанал да се мие и с години не сменял дрехите си. След смъртта му слугите му открили, че ризата на Негово Величество е прогнила от пот.

Лудвиг ван Бетовен. Гениалният оглушаващ композитор станал крал на класическата музика през осемнадесети век. Вдъхновяващият музикант обаче се страхувал да взема вана заради страха от отравяне с олово, тъй като по това време от вредния метал се правели тръбопроводите.

С напредването болестта геният ставал все по-избухлив и раздразнителен, той нападал всеки, който му се изпречи на пътя и проговори по време на негов концерт. Малкото приятели на маестрото, които имали достъп до него, перели тайно дрехите на Бетовен, докато той спи.

Карл Маркс. Вдъхновителят и създателят на комунизма, съчувстващ на лумпените и низшата класа, страдал от кожно заболяване – по кожата му непрекъснато се появявали гнойни циреи и пъпки, които трудно зараствали и отново се възпалявали заради непрекъснатото му пушене и пиянство и заради убедеността му, че чистоплътността е буржоазна отживелица, която трябва да се изкорени.

Маркс дори изпитвал гордост заради това, че по някои страници от първия ръкопис на „Капитала“ са се запазили следи от кръвта на теоретика на класовата борба, появили се от раздразнените по време на писането гнойни пъпки.

Хенриет Грийн. Първата в американската история бизнес дама - милиардер, която си остава най-богатата жена в света, натрупала в началото на двадесети век състояние от 3.800.000 долара благодарение на безумната си пестеливост. Най-богатата жена в света дори се отказала от операция на херния заради високия хонорар на хирурга от 150 долара!

Когато синът на госпожа Грийн счупил крака си, тя въобще не се погрижила за него и се наложило да го ампутират заради развилата се гангрена. Лейди Хенриет не била чужда на интригите и мошеничеството. Но с хигиената й не било така.

Бизнес дамата се е мила само няколко пъти в живота си и дори тогава икономисвала топлата вода и сапуна. Цял живот носела черна дреха, която сменяла само след като съвсем се износела.

Хауърд Хюз. Този герой на двайсети век, бивш милионер, който от изящен и привлекателен летец, а впоследствие и кинопродуцент, се превърнал в четиридесеткилограмов скелет, смятащ за враг всеки, който не е мормон. През 1957 година Хюз се заключил в студиото, запасявайки се с мляко, шоколад и салфетки, за да може напълно гол да гледа филми.

Връщайки се след това затворничество в своя свят, Хауърд отказал да взема вана и да се мие и започнал да реже ноктите и подстригва косата си само веднъж годишно. Превърналият се в отшелник Хюз живеел ту в Лас Вегас, ту на Бахамите. Той до такава степен загубил човешкия си облик, че за да идентифицира трупа му, полицията трябвало да прибегне до снемане на отпечатъци от палците му.

Мерилин Монро. Въплъщението на женска красота и сексуалност, фаталната блондинка Мерилин Монро, е топлила постелите на много мъже. Сред тях са Джо ДиМаджио и президентът Кенеди.

Ако обаче вярваме на разбивача на женски сърца Кларк Гейбъл, Монро била „голяма мръсница, но не в сексуален смисъл“. По разказите на Гейбъл Монро често страдала от диария, измъчвала се заради синдрома на раздразненото дебело черво, рядко вземала вана и се хранела изключително и само в леглото си. А всички остатъци от яденето си поставяла на пода под леглото.

Мао Дзедун. Провежданата от Мао жестока вътрешна политика отнела живота на много хора, но тъкмо тя превърнала Китай в могъща страна, с която другите трябва да се съобразяват.

Великият кормчия никога не миел зъбите си и не се къпел. Вместо това любовниците му били длъжни да обтриват Вожда с влажна кърпа, докато той дъвчел чаени листа, които смятал за подходящо средство за освежаване на устната кухина. Мао обяснявал желанието да го прави с това, че примерно тигрите никога не използват четка за зъби, но въпреки това остават силни и с великолепни зъби през целия си живот.