Пърженето не е най-здравословният начин за приготвяне на храна. Някои видове масла за готвене съдържат трансмазнини, които могат да повишат лошия холестерол и нивото на възпалителните процеси в организма. Това от своя страна може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт. Но то не значи, че пърженето не може да бъде здравословно. Може би при условие, че използвате правилния тип мазнина. Вижте най-безопасните.

Кокосово масло

Кокосовото масло е един от най-добрите видове олио за пържене, особено за пържене. Проучване, публикувано в списанието Food Science and Technology, показа, че качеството на кокосовото масло се запазва дори и след осем часа непрекъснато пържене. Кокосовото масло се състои от повече от 90 процента наситени мазнини, което го прави устойчиво на окисляване.

Зехтин

Зехтинът също е отличен избор - счита се за една от най-здравословните мазнини. Съдържа голямо количество мононенаситени мазнини - супена лъжица съдържа 73% от „добрите“ мазнини. Този състав го прави изключително устойчив на окисляване.

Масло от авокадо

Подобно на зехтина, авокадото съдържа висок процент мононенаситени мазнини. То е богато на олеинова киселина, която може да намали възпалението в организма. Това масло е полезно и за сърцето. Изследванията върху животни показват, че диета, богата на масло от авокадо, може успешно да понижи кръвното налягане, пише Health.News.

Вредно ли е пърженето в слънчогледово олио?

Най-популярната мазнина, използвана у нас, е слънчогледовото олио. То трябва да се консумира умерено, тъй като съдържа високи нива на омега-6 и това може да причини възпаление при консумация в големи количества. За разлика от горните три масла, слънчогледовото се окислява по-бързо при пържене, така че е най-добре да го използвате за пържене при по-ниски температури.