Има определени храни, които увеличават скоростта на стареене на клетките, предупреждават испански учени от Университета в Навара.

Такива са хлебните изделия и закуски, газираните напитки, различните десерти, царевичните люспи със захар, полуфабрикатите и различните месни изделия, които се считат за ултраобработени.

Тоест такива продукти имат високо съдържание на консерванти и оцветители, захар, мазнини и сол. В този случай има дефицит на витамини и фибри. Според учените любовта към такива продукти заплашва с ускорено стареене. Консумацията им намалява теломерите - крайните секции на хромозомите, които се съкращават с всеки цикъл на клетъчно делене, и говорят за биологичната възраст на организма. Колкото по-дълги са теломерите, толкова по-млад е организмът.

С възрастта теломерите неизбежно се съкращават, но някои външни фактори допринасят за ускореното им скъсяване. Сред тези фактори е храната.

В експеримента на испанските учени участвали 886 души на възраст 57-91 години. Учените анализирали връзката на диетата и дължината на теломерите им. Резултатите били категорични - оказало се, че хората, които консумират повече от три порции ултра преработени храни на ден, са удвоили риска от скъсяване на теломерите.