Списък на най-опасните продукти и хранителни добавки, способни да предизвикат рак, публикува британското списание Which?, специализирано в проверките на качеството на потребителските стоки и услуги.

Най-опасните продукти, повишаващи риска от поява на рак на червата и стомаха, са червеното преработено месо, като беконът, шунката и колбасите. За увеличаване срока на съхранение на месото и промяна на вкусовите му качества в него добавят нитрати и нитрити, които са канцерогенни. В Световната здравна организация смятат, че дори 50 г преработено месо дневно, което е еквивалентно на две филийки бекон, увеличават риска от развитие на рак на червата с 18%.

Сред факторите, които повишават значително риска от поява на рак влизат пестицидите, хранителните добавки и изкуствените подсладители, твърди Международната агенция по изучаване на рака. До днес обаче, науката не е изяснила пряката връзка между тяхната употреба и раковите заболявания.

За появата на злокачествени образувания влияят и пушенето, наднорменото тегло, ниската активност, лошото хранене и употребата на алкохол. Пушенето е рисков фактор за 15 вида ракови образувания и причина за около 15% от случаите на рак в Британия. Алкохолът е причина за около 3% от случаите на заболяване от рак.

За намаляване вероятността от заболяване списанието съветва да употребяваме така наречените супер храни, като куркума, зелен чай, боровинки, нар, мазна риба, плодове и зеленчуци, и фибри. В статията се отбелязва обаче, че няма никакви „надеждни“ доказателства, потвърждаващи способността им да препятстват туморните образувания. Препоръчва се още да запазвате теглото си в пределните норми и да не пушите.