Храните с високо съдържание на витамин D са много полезни за сърцето и кръвоносните съдове, установиха гръцки учени. Освен това ползите от тях надвишават ползите от приема на добавки с този витамин, съобщават учените в Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Специалисти от Атинския университет внимателно проучили данните за здравето и храненето на повече от три хиляди мъже и жени. Всеки от участниците от 2001 до 2012 г. няколко пъти месечно предоставял на учените информация за диетата си.

Анализът на тези данни показал, че участниците, които ядат много храни с витамин D (яйца, тлъста риба, сирене, млечни продукти), имат най-ниския риск от инфаркт и инсулт.

Този ефект бил най-силно изразен при мъжете. В групата, в която участниците консумирали минимално количество храни с витамин D, 24% от мъжете и 14% от жените преживели инфаркт или инсулт, а сред тези, които консумирали максимума от такива продукти, цифрите били различни - съответно 12% и 11%.

Учените отбелязват, че предишните проучвания в тази област не са разкрили благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система от приема и на добавки с витамин D. Очевидно, най-добрият ефект се постига, когато този витамин идва от естествени източници, тоест от храната. Освен това е важно да не забравяме, че витамин D се произвежда независимо от тялото ни под въздействието на слънчевата светлина.