Британски учени от Лондонския кралски колеж и от Кеймбриджкия университет посочиха колоезденето като най-ефективният начин за намаляване на риска от преждевременна смърт. За откритията на изследователите съобщава MedicalXpress.

Учените са наблюдавали здравословното състояние и начина на живот на 300 хиляди души на възраст над 25 години от 1991 до 2016 г. Оказало се, че в сравнение с тези, които използват колата, при хората, които отиват на работа с велосипед, нивото на ранна смъртност е занижено с 20 процента, а на смъртността от сърдечно-съдови заболявания с 24 процента. Смъртността от рак също е намаляла с 16 процента, а броят на диагностицираните ракови заболявания с 11 процента.

Ходенето се оказало с по-малък ефект от колоезденето. Пешеходците са имали със седем процента по-малко случаи на рак, но връзката между ходенето и смъртността от сърдечно-съдови заболявания и рака нямало как да бъде надеждно определена. Според учените хората, които са принудени да ходят на работа пеша, не могат да избегнат влиянието на други, неотчитани фактори, които влияят на здравето им.

Изследователите наблюдавали и намаляване на смъртността сред пътниците на влакове. В тази група рискът от преждевременна смърт бил занижен с 10 процента, смъртността от сърдечно-съдови заболявания - с 20 процента, а броят на диагностицираните случаи на рак - с 12 процента. Това може да се дължи на факта, че хората ходят до железопътните гари пеша, но са по-заможни от обикновените пешеходци и по-малко податливи на неотчетени фактори, коментират експертите.