Над 20% от кърлежите в големите градове са заразени с причинители на Лаймска болест, предупреди по БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология.

Причина за разнасянето на заразата е в мишките, плъховете и бездомните кучета. Сега в дъждовните дни хората трябва да са двойно по-бдителни, защото обеззаразяването е измито от дъжда, който продължава със седмици. 

Друг опасен заразител са комарите. През 2011 година за пръв път у нас по море е внесен комар, разпространител на тропическа болест. Популацията му днес е само по Южното ни Черноморие, крайдунавските градове, Благоевград и Пловдив. Но трябва да се знае, че до 80% от ухапванията причиняват тропическата треска. Комарите битуват най-вече около заблатени места или там, където има водоеми със застояла вода, особено край домовете, в които се събира дъждовна вода.

Всяка животинска храна, оставена извън хладилника повече от 4 часа, може да причини салмонела, предупреди проф. Кантарджиев за другата голяма опасност, свързана с летните жеги.