Броят на хората с повишено артериално налягане в целия свят се е удвоил за последните 40 години, достигайки над 1 милиард, сочат резултати от мащабно изследване на Световната здравна организация, публикувани в списание The Lancet.

В рамките на изследването специалистите анализирали показателите на кръвното налягане у 20 милиона души от 1975 до 2015 година. Така установили, че броят на хората с повишено артериално налягане е намалял значително в богатите страни – вероятно заради здравословния начин на живот.

В бедните държави обаче, ситуацията става критична и причина за това са до голяма степен недояждането и нездравословното хранене в детството. Повишеното кръвно вече не е признак на доволство, както беше през 1975 година, а днес представлява сериозен проблем в здравеопазването, свързан с бедността, коментира Маджид Езади, професор в училището по обществено здравеопазване в Имперския лондонски колеж.

Днес повече от половината възрастно население с хипертония живее в Азия, съобщават експертите. В Южна Корея, Щатите и Канада пък – напротив, са хората с най-ниски показатели в света.