Едно от чудесата на света загива. Мъртво море, което лекува и дава живот, се изпарява и губи по метър годишно от нивото си. Изчислено е, че до 50 години то може да се изпари и изчезне. Затова от летище Бен Гурион в Тел Авив потеглям направо за Бер Шева - индустриален град в пустинята Негев. Целта ми е Мъртво море.

Пътят минава през пустинята. Шофьорът на автобуса говори руски, както и повечето ми спътници, така че спокойно си общуваме. Всъщност руски в Израел говори всеки трети, той е „неофициалният официален език” в държавата.
Научавам, че руските новобогаташи инвестират в недвижими имоти в пустинята - купуват огромни парцели и строят малки палати, разположени около шосето. Този израелски „квартал на богатите” е известен сред бершевци като „русская рубльовка” или просто „рубльовка”.
Сред тази пустиня в библейските времена са били градовете Содом и Гомор. Сега наоколо се мяркат селища на бедуините, които при 40 градусовите жеги пасат овцете и козите си из оскъдните храсталаци.
Скоро и последната растителност изчезва - около нас са сивочервени скали с кратери, каньони и светложълт прах над тях - това е суховеят, известен като хамсин на иврит. Той пренася пясъците от пустинята, изсушава почвата, влиза в очите и устата и прониква и през най-защитените дограми в жилищата. Когато навремето астронавтът Армстронг посетил тези места, възкликнал: "Защо ми трябваше да ходя на луната?!"
Наближаваме библейските градове, разрушени от Божия гняв. Спираме за снимка пред скала, наподобяваща женска фигура. Това е жената на Лот, която се превърнала в солен стълб, задето се обърнала назад.
Пътуваме по Пътя на солта. В пустинята  солта е ценна колкото водата и златото, а солта и водата на Мъртво море съдържат всички елементи на Менделеевата таблица!
Шосето е безупречно, както всички пътища в Израел. Пред погледа плато, на скалите на което с големи сини букви има надпис: 300 метра. В момента нивото на водата е под 400 метра и продължава да спада. От високо се вижда морето, разделено на девет басейна. Отвсякъде голи скали, десетина хотела и тясна ивица с палми.
Тук е бил построен първият в света хотел с климатик във всяка стая. По-късно се появяват хотели с басейни с минерална вода и СПА центрове.
Преди да стъпим на плажа, шофьорът ни инструктира какво да НЕ правим във водата.
Да внимаваме да не попадне вода в очите. От опит знам-много боли. Ако не се измият очите веднага, човек може и да ослепее.
В никакъв случай да не допускаме вода в устата - води до задушаване!
Във водата не бива да се лежи повече от 25-30 минути.
Тръгваме към морето инструктирани и наплашени. На сянка е 38 градуса.


Водата е бистра. Вместо по пясък и камъчета, стъпвам по бучки неразтворена сол. Виждам на дъното парче от картонена кутия. Ако това беше обикновена вода, картонът отдавна да се е разложил. Този е здрав като кожа за обувки - мазен и тежък, а по него са „пораснали” солени кристали.
Водата е мазна. Това не е оксиморон, но е най- близкото описание на усещането. След 10-15 минути киснене забелязвам носна кърпичка на дъното, както и хартиена салфетка с лого на МакДоналдс. Салфетката прилича на плочка с кристали и е невъзможно да я скъсам или нагъна. Продължавам да "почиствам" морето. Не че с това помагам на рибите и водораслите - там живот няма. Но човешката безотговорност със сигурност причинява и на „мъртвото” дъно своите злини.
Името на морето е учтив превод на оригиналното име - на иврит " море-убиец". Ще разберем по-късно защо.
Във водата хората лежат или направо си седят. Опитвам и изпадам в паника – по никакъв начин не мога да докосна дъното! Налага се двама младежи да помагат - единият ме държи под мишниците, другият натиска краката ми надолу. Абсолютно непочтено е да пляскаш и пръскаш вода около себе си - опасно е за всички. Само след 30 минути усещам, че кожата ми е станала много мека и гладка, а чувството е, че си се потопил в топло масло. Ръцете ми са мазни и солени. Почиващите гребат бучки сол от дъното и се масажират - нещо като естествен пилинг. След това - обратно във водата и ефектът е поразителен: все едно си сменяш кожата - нежна, мека и стегната като на бебе.
Тази вода е много полезна и за ставите, особено след като си се намазал със зелената кал, която се продава в пакети по 500 гр. за 10 шекела (един шекел е 500 лева!).
Всички плажове в Израел са обществени, а това означава, че може спокойно да ползвате чадърите и шезлонгите около някой СПА център, където има сенници дори навътре в морето.
За да е ефикасно, лечението трябва да продължи средно две седмици.
След ден-два с жегите се свиква. Още едно правило: пийте поне 3 литра вода на ден, тук организмът се обезводнява много бързо.
Тук е мястото да си купите от най-полезната и качествена козметика! Тя се обогатява се от минерали, соли, луга, кал и всички полезни вещества, които могат да се извлекат от морето.
Най-прочутите марки козметика от Мъртво море са AHAVA и PREMIER. Вече има и много нови серии, които не отстъпват по качество на класическите, но са с много по-достъпни цени. Всичко това се прави предимно в близкия град Арат. В него освен козметика, се произвеждат и лекарства, на основата на медицински проучвания за целебните свойства на природния феномен.
За спомен вместо мидички и камъчета, туристите събират солени кристали от дъното.
Дори и не си помисляйте да си солите картофките. Ужасно горчи! Защото процентът на натриевият хлорид в нея е много нисък.
На автобусната спирка виждам странно дърво – с бели цветове и едри зелени плодове. Казват ми, че това било Содомска ябълка, единственото оцеляло растение от опустошения след Божия гняв град.
По пътя обратно спираме на отбивка, откъдето се разкрива панорама с останки от древно селище сред скали и каньони в пустинята.
Обещавам си да проуча всички възможни чартърни полети до Израел. Защото, както казват бедуините, който веднъж е бил в пустинята, винаги се връща.

Районът на Мъртво море се отличава с удивителното съчетание на природни богатства, съдържащи лечебни свойства: широк спектър от ултравиолетови лъчи; море, наситено със соли; термоминерални басейни, богати на сяра; лечебна кал; сух въздух; благоприятен климат; постоянна температура през цялата година. Особено значими са тези характеристики при лекуването на заболявания като псориазис, дерматит, невродермит, витилиго, дихателни проблеми, заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на мъжката и женска полова система, безплодие и др.
Въздухът на Мъртво море е наситен с бром и много кислород, което действа успокоително. Той е най-ефективната инхалация. Вдишванията на водните изпарения са първите стъпки по пътя за нормализиране на минералния обмен. Основният въздушен обем идва от Юдейската пустиня, където в продължение на стотина километра се виждат голи каменни скали, без каквато и да е вода, растителност или някаква промишленост. В резултат на това въздухът идва до Мъртво море невероятно чист, много сух (само 25% влажност), без каквито и да е съставки с алергично въздействие. Тази комбинация е ефективна при много пулмонологични проблеми, включително бронхиални астми.
Тук няма озонова дупка. Вредните УВ лъчи не пробиват през плътния слой от водни изпарения. Затова нямате нужда от слънцезащитен крем.
Водата на Мъртво море е с уникален състав от полезни вещества, от 33 до 43% разтворени соли от таблицата на Менделеев. До ден днешен няма обяснение за това как природата е успяла да създаде такава концентрация! Известно е, че при потапянето във водата се създава изтласкваща сила, уравновесяваща масата на тялото – липса на тегло, при което, както в космоса, се създава релаксация на мускулната система. Къпането в тази вода е втората крачка по пътя към нормализацията на минералния обмен. Важно е, че съдържанието на готварска сол, която е толкова вредна за нас, но без нея не можем да живеем, е крайно ниско.
Калта на Мъртво море е с противовъзпалителен и хормонално активен ефект. Тя не съдържа антибактериални или хормонални компоненти. В днешно време калта е призната по цял свят като най-добра.
Разположението на курорта под морското равнище повишава външното барометрично налягане, следователно и кислородното налягане. Така се създават условия за природна барокамера, което е невероятно важно за болните от сърдечно-белодробни заболявания, а също и за хора със захарен диабет.