Миризмата на пот при мъжа, ял чесън, се харесва на жените, установили учени от шотландския университет в Стърлинг и техни чешки колеги от Карловия университет. Обяснението? Според учените, ароматът на чесън притежава множество полезни свойства и говори на жените за това, че мъжът е здрав. Или пък че намалява броя на микробите, предизвикващи неприятния дъх, пише The Daily Mail.

Чесънът притежава антибиотично, противовирусно и противогъбично действие. Според данни от предходни изследвания, той може да защити от простуда, хипертония и някои видове рак.

В изследването на учените участвали 42 мъже, които ядели суров чесън или пък приемали негов екстракт на капсули. А контролната група не употребявала чесън в никакъв вид.

След това в подмишците на участниците слагали тампони, с които мъжете ходили в продължение на 12 часа. Накрая 82 жени трябвало да миришат тампоните и да оценяват приятността, мъжествеността и интензивността на миризмата. Мирисът на мъжкото тяло на изялите чесън или капсули с него, бил оценен от представителките на нежния пол като по-приятен и по-слабо интензивен.

Това обаче не било валидно в случаите, когато мъжете изяждали голямо количество чесън – по 6 грама или 2 скилидки с хляб и сирене. Тогава дамите оценявали техния аромат също като миризмата на тези, които яли само хляб със сирене. Но когато участниците изяждали то 12 грама пресен чесън, тоест по 4 скилидки и повече, или равностойното му количество в капсули, миризмата им се харесвала на жените много повече!