Понятието „мъжки грип“ се приема като шега – терминът използваме като подигравка с мъжете, които преувеличават симптомите при простуда или други незначителни заболявания.

Мъжкият мит обаче не е мит, а напълно реално заболяване! И в това ни уверява изследването, проведено от Pharmaphorum.

Изследването е есклузивно, тъй като се основава на нова методология, която може да революционизира изследванията на някои от най-сложните болести по света. За разлика от стандартните клинични изследвания, в изпитанията на Pharmaphorum участвал само един мъж с особено тежък случай на „мъжки грип“. За екстраполация (умствена операция, с която една закономерност или практически опит се прилага и в съседни области за правене на умозаключения) на резултатите, получени от малки проби, в работата използвали байесови математически принципи.

Изследването предвиждало търсене на определени модели в протичането на заболяването на един човек и тяхното последващо сравнение с историческите данни, което би дало представа за „естествената история“ на заболяването.

Резултатите на Pharmaphorum са убедителни: мъжкият грип е реално патологично състояние, обусловено от реакцията на „мъжкия ум върху имунната система“, с такива симптоми, като раздразнителност, прекалено недоволство, чувство на отчаяние и безнадеждност. Изследването показало още, че „мъжкият грип“ се отразява пагубно на околните.