Мъжете страдат повече от раздялата в сравнение с жените, твърдят британски учени от Бингамтонския университет и Университетския колеж в Лондон.

В изследването им участвали 5705 души от 96 страни, които трябвало да оценяват физическата си и душевна болка заради разрива с партньора по скалата от 1 – отсъствие на болка, до 10 – непоносима болка, пише The Daily Mail.

Жените оценявали своята душевна болка на 6,84, а мъжете – на 6,58. Физическата болка при жените също се оказала по-силна в сравнение с тази на мъжете – 4,21 срещу 3,75 бала.

Независимо от това, представителките на нежния пол след известно време се възстановявали напълно и се чувствали по-силни. Докато при мъжете пълно възстановяване не се случвало въобще. Те просто продължавали да живеят по-нататък.

Раздялата е важен етап в живота на човек. Болшинството от хората към 30-та си година са преживели минимум 3 раздели. И една от тях може съществено да намали качеството на живот на човека за няколко седмици или месеци, смята ученият Крейг Морис. Той е уверен, че зад различните отношения на мъжете и жените към раздялата стоят биологични фактори.

Жените например влагат в отношенията много повече. Краткият роман може да доведе и до бременност. Мъжете при разрив не са заплашени от такива проблеми. Затова и дамите са по-претенциозни при избора на партньор. И раздялата с подходящия човек ги разстройва повече. 

Мъжете на свой ред са принудени да се конкурират един с друг, за да завоюват вниманието на жената. Раздялата с идеалната партньорка в началото не ги докосва. Едва след време те стигат до извода, че не бива да я заменят или се уморяват отново и отново да си съперничат с другите мъже.