Изследване на френски учени, публикувано в изданието Royal Society Open Science, опровергава значимостта на макиажа и други такива женски хитрости, които дамите използват за подчертаване на красотата. Оказва се, че колкото по-естествено е женското лице, толкова по-добре реагират на него мъжете.

Екип учени от Националния център за научни изследвания в Париж направили анкета с въпроса: какви черти в женското лице привличат най-силно мъжете? В периода между 2010 и 2011 години те използвали рекламата и социалните мрежи в цяла Франция, за да подберат 168 бели жени на възраст между 18 и 26 години. Лицата им били снимани и редактирани до еднакъв размер, като фонът на снимките бил потъмнен, а косите и шията на моделите – замъглени.

След това учените анкетирали мъже по улиците на Монплие, на които показвали въпросните снимки с въпроса за техните предпочитания. И установили, че предпочитанията на повечето мъже били към естествените черти на лицата. Тези изводи били потвърдени от вторият експеримент, където участниците оценявали привлекателността на всяка дама на екрана на компютъра по 20-балната система. Използвайки информацията от двата експеримента, екипът учени създали алгоритъм, филтриращ чертите на лицата, които мъжете посочили като най-привлекателни. Освен естествеността те отбелязвали и гладката кожа, по няколко бръчици, както и ясните контури.

Минималистичното, тоест просто без грим лице, най-лесно се разшифрова в главния мозък – в тези процеси са въвлечени малък брой неврони. С други думи, те леко се поддават на обработка в мозъка, без да го претоварват, затова и мъжете реагират на тях по-добре, коментират изследователите недотам очакваните резултати.