Мъжете по-тежко от жените понасят и грипа, и острите аспираторни заболявания, които при тях са по-силно изразени. Това установиха канадски учени от Мемориалния университет Нюфаундленд, резултатите от изследването на които са публикувани в списание The BMJ.

Имунитетът на мъжете е по-неустойчив пред заболявания от подобен род и съответно имунният отговор към тях е по-слаб в сравнение с това, което се случва в женския организъм, коментира докторът по семейна медицина Кайла Сю.

Мъжете могат да не преувеличават симптомите, а просто да имат по-слаба имунна реакция на респираторните вируси, което води до по-високо ниво на заболеваемост и смъртност, отколкото при жените, пише Сю. Затова при мъжете грипът и острите респираторни заболявания по-често завършват с усложнения, които изискват лечение в стационар или дори водят до летален изход.

Канадският учен споделя данни от социологическа анкета, според която мъжете се нуждаят от двойно повече време, за да се възстановят след прекарана инфекция.

Експертите обясняват всичко това с различията в ролята на хормоните при заразяване. Докато женският хормон естроген не позволява на вирусите да проникнат в клетките на организма и задържа тяхното размножаване, мъжкият хормон тестостерон действа обратно, като отслабва защитните свойства на организма, понижавайки имунната му реакция.