Пиенето на няколко чаши кафе всеки ден може да е свързано с по-нисък риск от рак на простатата. Това заключение е направено в рамките на анализа на обединените данни, публикувани в списание BMJ (Британско медицинско списание). Резултатите показват, че всяка допълнителна чаша кафе намалява относителния риск с почти 1%.

Британските учени прегледали наличните бази данни за изследвания, публикувани до септември 2020 г. Те събрали данни от 16 проучвания, в които максималната норма на консумация на кафе варирала от 2 до 9 или повече чаши на ден, а най-ниската - от нула до по-малко от 2 чаши на ден. Като цяло са използвани данните на повече от един милион мъже от различни страни, от които 57,7 хиляди са били застрашени от рак на простатата.

В сравнение с най-ниския прием на кафе, мъжете, консумиращи най-много кафе, получават 9% намаление на риска от рак на простатата. И всяка допълнителна дневна чаша е свързана с 1% намаляване на риска, коментират учените.

По-нататъшното усъвършенстване на анализа показало, че в сравнение с най-ниския прием, най-високият е свързан със 7% по-нисък риск от локализиран рак на простатата и 12-16% по-нисък риск от прогресиращ и фатален рак на простатата.