Мъжете и жените попадат в различни аварийни ситуации, установили американски учени от Канзас. Жените по-често нарушават правилата за движение по пътищата в населени места – по пешеходни пътеки, кръстовищата, при паркиране. За мъжете е свойствено да аварират на пусти пътища, пише Men’s Life.

Специалистите анализирали 150 случая с аварии през времето от 2005 до 2011 година и установили, че преобладаващият брой произшествия стават с участието на млади водачи на възраст между 16 и 24 години.

Оказало се още, че момичетата много по-често аварират денем в делничните дни. А най-разпространените ситуации са нещастните случаи по пешеходни пътеки и кръстовища. Извънредните произшествия с участието на мъже пък стават предимно в почивните дни – на свечеряване или през нощта. По всичко личи, че това е свързано с преследването на високи скорости в нетрезво състояние, коментират учените.

Интересното е, че жените слагат колана 68% по-често от мъжете.

Данните от изследването ще помогнат да бъдат разработени нови безопасни методи по пътищата и да се намали броя на авариите, надяват се учените.