На този въпрос отговарят специалисти от Американската социологическа асоциация, които разследвали причините за разпада на съвременните бракове. Оказало се, че в съвременните семейства инициатори за разтрогване на брака по-често са жените. И те се развеждат не заради изневери, не и заради прекалената отдаденост на съпруга на кариерата, а най-вече за това, че се отнасят с тях като със слугини.

Брачната институция е далече от принципите на равенство, показало проучването сред 2000 американки. Мъжете се отнасят към жените както досега – като към домакини, дори и ако те работят престижна работа. След работа съпругът се връща вкъщи да си почине и разчита на комфорт и грижи, а жената застъпва на втора смяна. Никакви компромиси заради работата и кариерата не й се полагат!

Готвене, чистене, деца – всичко това си остава да лежи на плещите на съпругата, дори и ако мъжете се опитват по малко да помагат.

В резултат жената решава, че не й е необходим такъв брак, където трябва да изпълнява функцията на обслужващ цялото семейство. Тя си тръгва, освобождавайки се от допълнителните задължения и товара. И тъй като съвременната жена работи, парите й стигат да се оправя сама. Заради всички тия мотиви съвременните жени стават инициатор за развод в 69% от случаите, а за мъжете остават само 31%.

Учените открили също, че в гражданските бракове нещата стоят по-добре, отколкото при църковните. Тук мъжете се отнасят към спътниците си в живота не толкова потребителски. Съответно и отношенията се разпадат по инициатива и на двата пола при еднакво съотношение.