Мухите са много по-заразни, отколкото знаем, твърдят учени от Университета в Пенсилвания, чието изследване доказва, че мухите пренасят всевъзможни патогени и ги разпространяват чрез своите малки мръсни крайници още по-активно, отколкото досега се е смятало.

Американските учени събрали нови данни, които свидетелстват за това, че мухите пренасят повече патогени, ако живеят по места с голяма струпване на хора. Смятаме, че това може да покаже механизма на предаване на патогените, които по-рано не са забелязвали експертите от сферата на общественото здравеопазване. А мухите могат да помогнат за бързото предаване на патогените особено по време на епидемия, обяснява биохимикът Доналд Брайънт.

Учените забелязали, че мухите събират по-често бактерии от откритите отходни канали или от тоалетните, отколкото до момента се е смятало. Затова трябва двойно повече да се замисляте дали да ядете салатата, която само преди часове е бил сервирана на пикник в парка, например. Специалистите не препоръчват хранене на открито в града, пък било то и в парка.

И макар че тази информация може само да увеличи отвращението ни от мухите, тя е полезна за учените. Защото подсказва начините, с помощта на които експертите могат да използват насекомите, чийто организми за населени от разнообразни бактерии. Например, те биха могли да помогнат за изучаване микробното съдържание в труднодостъпната околна среда, коментират експертите.