Не е тайна, че музиката предизвиква у хората множество различни емоции. Сега става ясно и, че музиката може да влияе и на осезанието ни – чувството за допир. Откритието е на немски учени от института Макс Планк, според които колкото по-сексуална ни се струва музиката, толкова по-голямо удоволствие получаваме от нея при допир.

По време на експеримента робот, намиращ се зад завеса, галил ръцете на участниците, а през това време доброволците слушали музикални композиции и оценявали тяхната сексуалност. Изследването показало, че възприеманото от участниците докосване зависело от нивото на сексуалност на музиката. Ефект имало дори и тогава, когато доброволците знаели, че ги гали робот, а не човек.

В основата на ефекта стоят базови механизми, а не фантазии, които могат да се появят у човек, когато до него се докосват други хора, коментират учените. Генетиците твърдят между другото, че с използването само на музика, без приемане на таблетки, може да се регулират настроението и емоционалните реакции на поведенческо и невронно ниво.

Това обаче до голяма степен зависи и от генетичните способности на човека.