Любимата музика не само повишава тонуса и повдига настроението ни. С нейна помощ можем да релаксираме след тежкия и напрегнат ден. Но само това ли? Не, музиката ни дава много повече. Какво е то?

Ниското тегло при раждане. Родените преждевременно деца често се нуждаят от продължителен престой в клиниката, за да наддадат тегло. За да облекчат този процес, много лекари се обръщат към музиката. Група канадски учени открили, че слушането на мелодии помага за наддаване на килограми при недоносените деца. Лекарите използват музикални инструменти и за да имитират звуците на сърцебиенето в утробата на майката, което помагало на новороденото да спи по-добре.

Съживява растенията. Дороти Реталак написала през 1973 година книга под заглавие „Съзвучието на музиката и растенията“, в която  описва подробно влиянието на музиката за растежа на растенията. Авторката свирила рок музика на една група от растения и класическа - на друга идентична група. В края на изследването се разбрало, че „леката“ музика помогнала за растежа и раззеленяването на растенията – някои от тях дори се накланяли към източника на музика. Рок музиката пък „източвала“ растенията на височина, те разцъфвали и се отклонявали от високоговорителите.

Много хора получават увреждания на главния мозък всяка година, като част от тях не успяват да се оправят и остават инвалиди, сочи статистиката. За лечение изследователите използват музика за да стимулират участъците на мозъка, които контролират негови ключови функции.