Мръсният въздух може да състари белите дробове за две години и да увеличи риска от фатални белодробни заболявания, предупреждават британски учени, цитирани от The Daily Mail. Замърсителите от изгорелите газове на автомобилите и фабричните емисии стоят зад много случаи на ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест). Това е второто най-често заболяване на белите дробове след астмата.

Учени от Университетът в Лестър анализирали нивата на замърсители във въздуха, включително азотен диоксид (NO2) и малки частици PM10 и PM2.5, които навлизат в белите дробове и кръвта през носа. Тези данни били сравнени със статистиката за разпространението на белодробни заболявания. Оказало се, че хората, живеещи в райони, където нивото на замърсяване надвишава 10 микрограма PM2.5 на кубичен метър, са боледували четири пъти по-често от ХОББ в сравнение с жертвите на пасивното пушене.

Изчислено е, че замърсителите намаляват средната продължителност на живота с 6 месеца и пречат на детските бели дробове да се развиват правилно. При всяко увеличение на концентрацията на частици PM2.5 с пет микрограма на кубичен метър във въздухазя една година, белодробната функция се разпада в обем, сравним с две години на стареене.

Нови данни на Световната здравна организация СЗО показват, че девет от всеки десет души по света вдишват въздух, съдържащ повишени нива на замърсители. Според последните оценки, 7 милиона души умират всяка година вследствия замърсяването на въздуха в атмосферата и в закритите помещения, се казва в прессъобщение на организацията.