Много са хората, оплакващи се от студени ръце и крака. Вече има решение, уверява д-р Джоан Брил, цитирана от The Daily Mail. Проблемът, както знаем, е свързан с лошата циркулация на кръвта и съответно слабото оросяване на крайниците. При ниски температури циркулацията е особено актуална, тъй като кръвоносните съдове се свиват бързо.

За да се повиши температурата на крайниците, експертът съветва да носите свободни дрехи. Носете плетени ръкавици или маншони, а обувките ви да не са впити. Това ще позволи образуването на въздушен слой, който допълнително ще загрява крайниците.

Острата храна също е препоръчвана от специалиста. Тя разширява съдовете, подобрява циркулацията на кръвта, тъй като сърцето започва по-активно да я изпомпва, повишава се общата телесна температура. Лютите чушки са богати на витамините А и С, което укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от вкочаняване. Докато цигарите, кофеинът и спиртните напитки не се препоръчват за зимата. Никотинът и кофеинът свиват кръвоносните съдове. Алкохолът пък обезводнява и въобще не загрява, както повечето си мислят. Под въздействието на алкохола човек просто по-слабо усеща студа.

Рибата и зеленолистните зеленчуци са показни за хора с вечно студени ръце и крака. Въобще продуктите и добавките с рибено масло, ниацин и желязо помагат за разширяване на кръвоносните съдове и така съдействат за нормална циркулация на кръвта. В рибата има много мастни киселини омега-3 и омега-6, които също са полезни за кръвоносните съдове. В зеленолистните зеленчуци и червеното месо пък има много желязо, което също помага на кръвообращението. Ниацинът на свой ред забавя процеса на свиване на кръвоносните съдове.

Поддържайте водния баланс в тялото си. Водата помага за регулиране на телесната температура и е важна за протичане процеса на кръвообращение. През зимата хората по-рядко забелязват, че са обезводнени. Затова е необходимо да пиете и в случаите, когато не усещате силна жажда. Като отдавате предпочитание най-вече на топлите напитки.

Не бързайте да сядате на дивана, когато се прибирате от улицата. Лекарите препоръчват повечко да се движите. Това се отнася особено за пълните хора, при които състоянието на кръвообращението в ръцете и краката е още по-сложно, а заради мастната тъкан те не усещат студа. Ако тялото се е загряло, а ръцете и краката остават студени, това е първият знак за съдови отклонения. Възможна е местна блокада на артериите, анемия или редица други разстройства, предупреждава специалистът.