Лошото време, особено когато вали и е мрачно, засилва хроничните болки, установили британски учени от Манчестърския университет. Предварителните данни, получени в мащабното им университетско изследване по проекта „Облачно с вероятна болка“ (Cloudy with a Chance of Pain), били представени преди ден на Британския фестивал на науката.

За работата по проекта, която продължила 9 месеца и ще продължи още толкова време, били привлечени над 9 хиляди британци, страдащи от трайни хронични болки по различни причини. С помощта на специално мобилно приложение участниците записвали как се променят болковите им усещания, а учените съпоставяли едните и другите данни.

На този етап от изследването учените се съсредоточили върху информацията, постъпваща от участниците, живеещи в Лийдс, Норуйч и Лондон. В тези области броят на слънчевите дни нараства от февруари до април и, както показал анализът, броят на силните болки намалявал. Ситуацията обаче се променя към по-лоша от юни нататък, когато времето по тези места става по-сурово и облачно, често вали, а слънчевите дни са по-малко.

Учените канят нови участници в проекта, за да могат да съберат колкото може повече данни за връзката между времето и болката, като се надяват в бъдеще тази информация да се използва за съставяне на всекидневна „болкова прогноза“, както тази за замърсяването на въздуха, която днес във Великобритания добавят към прогнозата за времето.

След създаването на „болковата прогноза“, хората ще могат да планират живота си, опирайки се на нея, надява се авторът на проекта проф. Уил Диксън.