причините за загубата на зрение, причинена на 34-годишна московчанка по време на стандартна козметично-медицинска услуга от частна клиника.

По данни на следствието през декември 2018 година жената се обърнала към една от московските клиники за отстраняване на определени дефекти във външността си. На пациентката била направена стандартна инжекция с ботокс, след която тя загубила зрението си и трябвало веднага да бъде настанена в болница, където и в момента продължава лечението й.

По този факт е възбудено углавно дело за „оказване на услуги, които не отговарят на изискванията за безопасност на живота и здравето на потребителя“. Следствените органи установяват всички обстоятелства по случилото се, разпитани са ръководството и персонала на частна клиника. Предстои съдебно-медицинска експертиза, съобщават от следствието.

Всяка осма инжекция с ботокс се прави не от специалист, установиха неотдавна британски социолози. Пациентите често търсят услуги не в клиниките на професионални дерматолози, а ползват за това непрофесионалисти.

Изводите на социолозите са направени след анкета сред 2000 британци, преминали през такива процедури. Оказало се, че 13% рискуват здравето си, като спокойно го доверяват на грижите на хора без специална подготовка. Нещо повече, всеки 20-ти британец бил готов съвсем сам да си въвежда ботокс.

Грешка в направените инжекции може да доведе до частична пареза на лицето, а проникването на разтвора във вената – до емболия и смърт.

При независимото изследване под ръководството на водещия британски професор Брук Кеох било установено, че средният британец, който търси нехирургични козметични процедури, е защитен от закона „не по-добре от този, който си купува химикалка или четка за зъби“.