Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се съпровожда от хронични възпалителни процеси в ставите, предизвикващи силна болка. Много често ревматоидният артрит става причина за загуба на работоспособност и инвалидизация.

Американски учени от Бостънската болница „Брайъм“ първи открили, че включването на 1-2 порции риба седмично при хора, страдащи от ревматоиден артрит води до понижение в активността на заболяването и намаляване на болковия синдром.

Учените анкетирали 176 американци, страдащи от ревматоиден артрит за особеностите на тяхното хранене. В зависимост от това колко риба през седмицата употребяват, участниците били разделени на 4 групи – от по-малко от един път седмично до над 2 пъти в седмицата.

Всички участници били изследвани за степен на активност на ревматоидния артрит по специална скала.

Резултатите, публикувани в списание Arthritis Care & Research показали, че в сравнение с тези, които въобще не ядат риба или я включват само веднъж в седмичното си меню, показателите на активност на ревматоидния артрит при болните, които ядат риба над 2 пъти седмично са по-ниски с 0,49 пункта. Което е свидетелство за видимото понижение в активността на заболяването.

Учените установили още, че увеличението на броя рибни порции поне с една през всяка седмица, води също до понижение в активността на ревматоидния артрит с 0,18 пункта.