Морковите са един от най-лесните за приготвяне зеленчуци. Децата и възрастните се наслаждават на сладкия им вкус и хубав аромат. Морковите са пълни с антиоксиданти, които допринасят за доброто функциониране на организма - имунитет, възстановяване на тъканите и др. Какво прави морковите толкова полезни за здравето ни?

Ето основните предимства, които експертите посочват.

Морковите съдържат полезни хранителни вещества

В 100 г моркови има 41 ккал,  0,24 г мазнини,  9,58 г въглехидрати, 2,8 г фибри, 33 мг каллций, 12 мг магнезий, 35 мг фосфор, 320 мг калий, 69 ​​мг натрий и 5.9 мг витамин С.

Отличен източник са на бета-каротин

След консумация на моркови организмът превръща бета-каротина във витамин А, мастноразтворим витамин, който предпазва очите от макулна дегенерация. Хората с дефицит на витамин А са по-склонни да изпитват различна степен на зрително увреждане.

Засилват имунитета

Морковите имат антисептични и антибактериални свойства, които подпомагат имунната реакция на инфекции и заболявания. Витамин А работи с витамин С, друг мощен антиоксидант, за повишаване на имунитета и предотвратяване на увреждането на клетките. Витамин С увеличава производството на бели кръвни клетки, които се борят с патогени.

Поддържат сърдечно-съдовата система

Редовната консумация на моркови значително намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Зеленчукът съдържа антиоксидант, известен като лутеолин, който предотвратява възпалението на артериите, причинено от холестеролни плаки.

Подобряват храносмилането

Морковите съдържат много фибри, което стимулира редовното движение на червата, като по този начин намалява риска от лошо храносмилане, подуване на корема и запек. Диетичните фибри инхибират усвояването на излишния холестерол и глюкозата.