И най-пламенната любов не гарантира чувства „до гроб“ или поне дълготрайни интимни отношения с един и същ човек, уверяват сексолозите.

Всяко общество има своите романтични традиции, в които е изразено желанието за оформяне на дълги и здрави любовни отношения с партньора. Но в същото време за повечето хора се оказва, че е много по-лесно да откриеш идеала си, отколкото да го запазиш.

Харесват ли ни или не, хората в много случаи не могат да останат с един романтичен партньор през целия си живот. Независимо от това как обществото ни „програмира“ в избора на партньор за сключване на брак, почти половината от браковете в наши дни завършват с развод.

Тази статистика едва ли е уникална и свойствена само за съвременното западно общество. Защото както обяснява антропологът Дейвид Бас, древните общества по всичко личи, че са имали също склонност към „разводите“. Членовете на общността Ахе, живяла на територията на Парагвай например, можели да сключват до единайсет брака, започвайки от времето на пълнолетието си.