Момичетата спят по-дълго от момчетата, показа поручване на финландски учени. Минималното количество сън, необходимо за здравословен начин на живот, зависи от пола, възрастта и географското местоположение на човека, сочат резултатите.

Беше много интересно да открием, че циркадните ритми на тялото се движат напред дори при хора над 20 години, казва аспирантката от Университета на Хелзинки Лиза Куула, която проследила предпочитанията за сън при 17 000 тийнейджъри и млади хора в продължение на две седмици. По-рано беше установено, че в юношеството е заложено изместване в схемата на съня към по-късен период. А ние успяхме да определим доколко тези забавяния се разпространяват в зряла възраст, обяснява тя.

Изследователите установили, че хората в Европа и Северна Америка спят по-дълго от другите, а най-кратката продължителност на съня се наблюдава сред азиатците. Жителите на Близкия изток си лягат най-късно, а най-раано - жителите на Океания. Установено било още, че младите жени спят по-дълго от младите мъже. Проучвания показали още, че географските разлики могат да повлияят на продължителността и времето за сън.

Потребностите от сън не се различават много между представителите на различни култури, различия се наблюдават по отношение на продължителността на съня, сочи проучването, публикувано от Sleep Medicine. Участниците му ползвали специално устройство, което с помощта на акселерометри и други технологии преценявали времето и продължителността на съня. Всички наблюдения били анонимни.