Работата може да предизвика високо ниво на стрес. Сложните задачи и напрегнатите ситуации първо водят до прилив на адреналин и повишена активност. Но този период бързо преминава и настъпва време на физически и умствен спад, пише Zee News.

Резултатът от това е намаляване на продуктивността, неспособност да се справим със задачите в определени срокове и липсата на активност. За да „рестартираме“ организма, специалистите съветват да организираме „тих час“ по време на обедната почивка. Лека дрямка след половината работен ден, и способността ви да решавате служебните задачи, ще се повиши.

Британски учени от Университета Лийдс установили, че подобна практика понижава риска от диабет, сърдечни проблеми, депресии, които са пряко свързани с недостига на сън. Ако сте загубили час от нощния си сън и имате трудности със съня, последствията за здравето ви могат да са сериозни.

Една четвърт от хората спят по-малко от 5 часа на нощ, сочи статистиката. Повечето работещи страдат от недоспиване. Приемайки под внимание тази тенденция, ръководствата на компаниите следва да въведат „тих час“ в офиса. Това може значително да подобри работните показатели, уверяват учените.

Ако служителят полегне само 20 минути за дрямка между 14.00 и 16.00 ч., креативността му ще се повиши, имунната му система ще се настрои за работа, а това ще съкрати и количеството болнични, които ще ползва, подчертават изследователите.