Това твърдят американски специалисти от университета Джон Хопкинс, които наблюдавали 33 души, прекарали инсулт. При всички участници в експеримента след инсулта се появили проблеми с правописа. В първата група нарушенията били с дълговременната памет, а при втората – в кратковременната – работна, памет, съобщава Business Standard.

Участниците от първата група не успели да си спомнят как правилно се пишат думите, които някога са знаели добре. Те само леко се досещали как да напишат думите с предвидим правопис, но в сложните случаи допускали правописни грешки. Участниците от втората група знаели как се пишат думите, но не успявали да подберат буквите или да ги подредят в дума.

С помощта на компютърно картиране учените изследвали мозъка на участниците. И открили, че при нарушения на дълговременната памет уврежданията засягат двете области на лявото полукълбо - предна и задна долна. При проблеми с работната памет уврежданията също се намирали в лявото полукълбо, но в друга област – горната задна част на мозъка.