След инсулт в увредените части на мозъка възпалението се съхранява. Досега не беше известно доколко последствията от това са негативни, но е ясно, че трябва колкото може по-бързо да се отстранят.

Повечето пациенти, прекарали инсулт, могат да се възстановят поне частично за не толкова продължително време. Това спонтанно подобряване било отбелязано от лекарите отдавна, но без да изяснят точната причина. Най-накрая това успяха да направят екип от шведско-израелски учени.

Когато се случи инсултът, нервните клетки в увредената област на главния мозък загиват, което провокира възпаление, привличащо към мястото клетки на имунната система. Сред тях се намират моноцити – тип бели кръвни клетки, които се образуват в костния мозък и изпълняват защитна функция.

Моноцитите проникват във възпалената област и там се развиват в макрофаги, имунните клетки, които са способни ефективно да очистят всички умъртвени тъкани. Но това, както се оказало, не са всички техни функции – макрофагите отделят и вещества, които помагат на главния мозък да се възстанови след увреждането.