В детска възраст почти половината от телесната енергия се използва от мозъка. И този факт е пряко свързан с теглото на човека, установили учени от Северозападния университет и от Медицинския университет в Ню Йорк. Според тях промените в енергийните нужди на мозъка (време, интензивност, продължителност на потреблението на енергия) засягат моделите на потребление на енергия и увеличаване на теглото.

Тази идея на учените била провокирана от проучване през 2014 г., сочещо че нарастването на консумацията на енергия от мозъка възниква на петгодишна възраст. Установено е също така, че възрастта на децата, в която се изисква увеличаване на консумацията на енергия от мозъка, е свързана с възрастта, когато показателите за повишаване на теглото намаляват. В същото време, когато в по-напреднала възраст нуждата на мозъка от енергия намалява, настъпва повишаване на теглото.

Всичко това довело до заключението, че децата на човеците се развиват много по-бавно от потомството на други бозайници, отчасти защото мозъкът им се нуждае от повече енергия за развитие. Според експерти, увеличаването на консумацията на енергия в мозъка може да бъде положителен фактор от гледна точка на ранното развитие на детето и контрола на теглото.