Някои лекари смятат, че до лятото коронавирусната епидемия няма да отшуми, а по-скоро ще наближи пиково разпространение. Алерголози пък припомнят, че в средата на юни тополите ще започнат да цъфтят и техният пух може да се окаже носител на нов тип коронавирус.

Няма такава опасност, опровергават тези опасения капацитети в науката, които припомнят, че основният канал за предаване на коронавируса е по въздушно-капов път. Тоест - от човек на човек. В открита среда COVID-19 няма шанс за оцеляване и умира почти веднага извън човешкото тяло.

Ако заразеният човек изкашля вирусите си във въздуха на улицата, част от капчиците падат на земята, а останалите се разпръскват във въздуха и умират доста бързо. В реални условия на улицата няма достатъчно вируси, които да провокират инфекция, уверяват учените.

Изследователи от Института „Робърт Кох“ потвърждават това, като уверяват, че инфекциозните вируси извън организма гостоприемник са краткотрайни и вероятността да се заразят с тях по въздуха много малка.