Възможно е, твърдят учени от Университета Уоруик, които открили, че естествените процеси в организма предизвикват възпаление. Вследствие на това възпаление се увеличава рискът от рак на дебелото черво и от болестта на Крон.

Изследването показало, че съществува връзка между възпалението и автофагията – процесът на поглъщане и храносмилане в лизозомите на вътрешните клетъчни компоненти.

Учените открили белтък, който се регулира с помощта на автофагията. Става дума за протеина Kenny. Той се разрушава посредством автофагията. Неизправност в механизма на автофагията води до натрупването на Kenny и до възпаление.

Специалистите провели изследване върху плодови мушици, като направили протеина флуоресцентен. Благодарение на това успели да изяснят, че Kenny присъства в клетките, където се извършва автофагията.

Различните хранителни продукти могат да активират автофагията и да понижат риска от поява на проблеми с червата, смятат учените. В частност на това са способни наровете, червеното вино, крушите, гъбите, лещата, соевите зърна и зеленият грах. Тайната е в съединенията, съдържащи се в тези продукти.