Срещаме ги навсякъде – в метрото, на улицата, в заведенията – забили поглед в екрана на смартфона да местят пръсти по него. Без никакъв интерес към околния – истински, свят! В допълнение към психологическите проблеми, честата употреба на смартфони може да доведе и до отклонения във физическото здраве, предупреждават експерти от Световната здравна организация. Проучванията досега показват, че тази практика застрашава от развитие на слепота, рак и е свързана с проблеми в общуването.

Рискът от рак се увеличава от радиоактивността на устройствата. Въпреки че телефоните не са официално признати като стопроцентова канцерогенна единица, проучванията на опасностите от тяхната радиация продължават. И учените правят тревожни заключения. Под критиката на експертите попаднаха моделите на мобилните гиганти - Xiaomi, OnePlus, Nokia, Son, ZTE, Blackberrou и Apple.

Намаляването на качеството на зрението е възможно вследствие на светлината, идваща от екрана на устройството, когато използвате смартфон през нощта. Също така, много хора използват телефоните си в движение и за дълго време, което увеличава напрежението в очите. Според експертни доклади, продължителното потапяне в телефона води до загуба на комуникативни умения. На човек му става все по-трудно да взаимодейства с другите и дори започва да показва агресия.

За да се защитим, Световната здравна организация препоръчва да ограничим времето за ползване на телефона. За деца то да е 1 час дневно, а за възрастни - 3 часа. Показани са и чести прекъсвания и очни упражнения.