Както всяко опасно заболяване, диабетът е заобиколен от много митове. Какво мисли съвременната наука за тях?

Диабетът е заболяване на любителите на сладкото

Факт: Рисковите фактори за развитие на диабет не са един, но много.

Захарният диабет (ДМ) е група заболявания, свързани с метаболитни нарушения. Тяхната характерна особеност е постоянно повишено ниво на глюкоза в кръвта - хипергликемия.

Диабет тип 1 се причинява от унищожаването на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.

Рисковите фактори, които причиняват развитието на диабет тип 2 с течение на времето, са много по-големи. Сред тях има и такива, които не могат да бъдат променени, като възраст, наследственост, етническа принадлежност, някои хронични патологии. Но има фактори, които човек може да промени. Това са наднормено тегло или затлъстяване, нездравословни диети, недостатъчна физическа активност и лоши навици. Очевидно е, че прекомерната консумация на сладкиши, както и други прости въглехидрати, е само един от многото рискови фактори за развитие на диабет тип 2.

Диабетът се развива много рядко.

Факт: Диабет тип 2 се разпространява с такива темпове, че експертите сериозно говорят за епидемията.

Рискът от развитие на диабет се увеличава непрекъснато заради страдащите от метаболитни разстройства. Развитието му се свързва с инсулинова резистентност. Това е състояние, когато инсулинът се произвежда от панкреаса, но клетките на тялото „не го виждат“ и не абсорбират глюкоза, която е основният източник на енергия. Поради това концентрацията на глюкоза в кръвта се повишава, развива се заплахата от преддиабет. Ето защо е толкова важно редовно да следите нивата на кръвната захар.

Диабетът не е свързан с наднорменото тегло.

Факт: Наднорменото тегло и затлъстяването са ключови рискови фактори за диабет тип 2.

Броят на хората с рискови фактори за развитие на захарен диабет - наднормено тегло, затлъстяване и липса на физическа активност - непрекъснато расте. Не всеки знае, че наднорменото тегло и нарушеният метаболизъм на мазнините, включително високият холестерол, могат да предизвикат развитие на диабет. За да откриете навреме това опасно заболяване, в допълнение към тестовете за глюкоза, трябва редовно да правите кръвен тест за холестерол.

Между другото, наднорменото тегло и липсата на физическа активност се смятат за ​​основните причини, поради които диабетът тип 2 става все по-млад. Ако преди това заболяване е било диагностицирано при хора на средна възраст и възрастни хора, то сега то се среща все по-често сред децата и младежите, сочат данни на Световната здравна организация.

Диабет тип 2 е лек.

Факт: Захарният диабет тип 2 често протича тайно и води до развитието на опасни усложнения.

Поради факта, че пациентите често не са наясно със заболяването си и търсят помощ късно, диабетът в много случаи вече се открива на етапа на развитие на сериозни усложнения.

Състоянието на хипергликемия може да доведе, на първо място, до увреждане и нарушаване на кръвоносните съдове, както големи, така и малки - капиляри. Това води до нарушена функция на очите, бъбреците, кръвоносните съдове и сърцето, нервите.

Повишеният холестерол, който често придружава диабета, от своя страна усложнява хода на сърдечно-съдовите заболявания, което води до развитие на атеросклероза, коронарна болест на сърцето.

Диабетът е присъда.

Факт: Последствията от двата вида диабет могат да бъдат предотвратени.

Научните данни, събрани до момента, позволяват на експертите да твърдят, че съществуват ефективни подходи, които значително намаляват рисковете от развитие на усложнения от диабет. Те включват:

  • диета с ограничение на рафинирани храни, прости въглехидрати, животински мазнини;
  • средна физическа активност най-малко 150 минути седмично за възрастни от 18 до 60 години, а за деца от 5 до 17 години - най-малко 60 минути на ден;
  • намаляване на излишното тегло до нормално и контролиране на телесната маса през целия живот;
  • пълно отхвърляне на лошите навици и по-специално на тютюнопушенето и пиенето на алкохол;
  • контрол на глюкозата и кръвното налягане.