Мирният атом може да помогне в борбата с опасните заболявания на 21 век, сред които са вирусите зика и ебола, заяви генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано пред newsru.com.

Идеята е проста. С помощта на радиоизотопи, вирусите могат да бъдат идентифицирани. Традиционният метод за тяхното разпознаване е култивиране на колонии в хранителна среда, за което са необходими четири дни. А чрез атомните технологии идентифицирането на вируса става за четири часа. Това играе решаваща роля за предотвратяване на разпространението на заболяването и за стартиране на лечение, което може да се окаже животоспасяващо, обяснява Амано.

Уредът, с който може да се повиши ефективността на борбата с вируса ебола не е голям, не е скъп и е напълно безопасен.

По сходен начин може да се идентифицира и вирусът зика. Но за борбата с него е необходима друга технология. Този вирус се разпространява чрез комари от определен вид, а с помощта на атомните технологии, те могат да бъдат направени стерилни и така да се ограничи разпространението им. „Облъчваме комарите от мъжки пол с гама-радиация и ги пускаме. Така те не могат да създадат потомство. В съчетание с традиционните методи, това позволява постепенно да се намали популацията на тези комари. В момента се реализира пилотният проект на този метод“, обясни директорът на МААЕ.   

В научно-изследователския институт по техническа физика и автоматизация (НИИТФА), който е част от държавна корпорация „Росатом“, е разработен метод за постигане на радиационен стерилитет.