Миризмата на любимия човек подобрява качеството на съня, показва проучване на канадски учени от Университета на Британска Колумбия.

В проучването на канадските учени участвали 155 души, всеки от които е получил по две еднакво изглеждащи тениски, които трябвало да бъдат използвани като калъфки на възглавници. Преди това една от тениските била носена от романтичния партньор на участника, а другата била или неносена, или съвсем нова.

Участниците в проучването прекарали две поредни нощи с всяка от тениските. А на сутринта разказвали доколко добре са спали. Качеството на съня им било потвърдено от данните, събирани от гривните за проследяване, отчитащи двигателната активност на доброволците през нощта. В самия край на проучването участниците трябвало да разпознаят коя от двете тениски принадлежи на техния романтичен партньор.

За изненада на учените, всички доброволци спели по-добре, когато си представяли, че спят с тениската на партньора си. Проследяващото устройство потвърдило това - върху фланелката на партньора доброволците не се въртели и рядко се събуждали през нощта.

Миризмата на любимия човек действа като хапче за сън, засилвайки усещането за сигурност, спокойствие и релакс, коментират учените. В следващо изследване те искат да установят дали миризмата на родителите може да подобри качеството на съня на бебето им.