В Швеция служителите почти не изпитват стрес на работа. Защо? Защото кафе паузите са задължителен елемент от работния им ден.

Тайната на щастието и душевното равновесие на шведските чиновници е в редовните кафе паузи. А смисълът на този социален ритуал, който в Швеция наричат fika се крие в създаването на кратки почивки по време на работа, пише Quartz.

Изследване, проведено през 2010 година показало, че шведските служители във фирми нервничат най-малко в сравнение с колегите си от цял свят. Тайната е в това, че много компании в скандинавската страна с шестчасов работен ден официално са разрешили на служителите си по няколко кафе паузи. Такива прекъсвания могат да стават два-три пъти през работното време, като първото от тях обикновено е в 10 сутринта, а следващото в 3 следобед.

При това fika съвсем не е повод за служебни разговори или мини планьорки. Това е шанс хората да се отпуснат в компанията на колеги. Това време на чаша кафе или чай непременно е съпроводено с вкусна тортичка или бисквитки, то като че ли спира и ви кара да се насладите на момента. В съвременния свят това толкова много ни липсва, пояснява Ана Бронес, една от авторите на публикуваната наскоро книга „Fika: The Art of The Swedish Coffee Break“.

Професорът от Липчепинския университет Вивека Аделсвард, изучаваща историята на шведските социални ритуали, се позовава на данни от научни изследвания, според които fika повишава продуктивността на работниците. Съвместните прекъсвания за кафе помагат за разрушаване на йерархическите бариери между колегите, пояснява Аделсвард. Такива моменти на близост позволяват на сътрудниците да се чувстват по-свободно с шефовете по време на работа и в крайна сметка резултатите се подобряват.