Микрочастици от пластмаса попадат в организма ни, сочат резултати от пилотно изследване на австрийски учени от Медицинския университет във Виена и Агенцията по охрана на околната среда. Резултатите от изследването им били представени на международния конгрес на гастроентеролозите във Виена.

В изследването участвали осем доброволци от осем държави – Финландия, Италия, Япония, Холандия, Полша, Русия, Великобритания и Австрия. В продължение на седмицата, предшестваща анализа на изпражненията им, всички участници водели „хранителен дневник“, записвайки си всичко, което са яли. Нито един от тях не бил вегетарианец, а шестима ядели морска риба. Всички те редовно се хранели с продукти от пластмасови опаковки и пиели вода от пластмасови бутилки.

Анализът на изпражненията им показал присъствието на девет различни типа пластмаса в тях. Във фекалиите на всички участници били намерени частици с размер от 50 до 500 микрограма. Средно в десет грама фекалии присъствали по 20 пластмасови частици. Най-често срещани били пропилена и полиетилен терефталата – тези видове пластмаса се използват за производство на опаковъчни пликове и бутилки за напитки.

Това е първото по рода си изследване по темата и резултатите потвърдиха това, което отдавна подозирахме – пластмасата в края на краищата се оказва в човешките черва, отбелязва ръководителят на изследователския екип Филип Швабл. Както показаха изследванията върху животни, в червата концентрацията на пластмаса е най-висока, най-малките частици от нея могат да проникнат в кръвотока, лимфната система и дори да достигнат до черния дроб.

Предстои ни тепърва да установим какви последствия за човешкото здраве има от попадането на микрочастиците от пластмаса в организма, уточнява ученият.