Независимо от това колко здравословни са продуктите, с които се каните да готвите, резултатът ще е нулев, ако използвате микровълнова печка. Дори най-бързите, модерни и енерго-ефективни модели са сериозно опасни за вашето здраве, съветва експертът по радиация от Trent University професор Магда Хавас. Защо не си струва да се ползва микровълновата? Винаги добавя  някаква доза радиация, а металните мрежи, които би трябвало да осигурят защита от вреднитв вълни, не всякога работят. Според проф. Хавас, след определено време дори и най-качествените марки пропускат радиация.

Как микровълновата печка влияе на храната

Микровълните печки значително намаляват съдържанието на хранителните вещества на продуктите, дори когато ги подгряваме за много кратко време. Ферментите в процеса на облъчване се денатурират, т.е. получават само малка част от хранителните вещества, които биха се съхранили, без термичната обработка.

Как микровълновата влияе на нас

Знаем как микровълните влияят на водата. Ако се замислим, че ние самите се състоим предимно  от вода, не би било трудно да се досетим как излъчването влияе на човешкия организъм. Независимо от противоречивите мнения за вредата от микровълните, все повече и повече учени започват да говорят за влиянието им върху сърцето и кръвоносните съдове, а някои смятат, че тези излъчвания могат да доведат до онкологични изменения.

Влияние върху катарактата

Професор Хавас е уверена, че микровълните на печката предизвикват също така и поява на катаракта. Това нарушение на зрението става едно от най-разпространените сред хората след 40 години и нерядко (дори по-често отколкото глаукомата), предизвиква ослепяване. Наблюдавайки храната през стъклото на печката, вие увеличавате риска от развитие на катаракта, смята Хавас.

Микровълни и рак

Тази печка увеличава риска от онкологични заболявания заради канцерогените, влизайки в храната чрез пластмасовите контейнри и опаковки в процеса на загряване. Опастността идва от химикали като бензол, толуол, ксилол и много други, свързани с развитието на рака.

Влияние върху кръвоносната система

В Швеция лекарите са забелязали, че при хората, които редовно ядат подгрята от микровълновата печка храна, независимо от това с какво се хранят, се наблюдава намалено количество червени кръвни телца, т.е. анемия. Освен това такива хора имат увеличено ниво на холестерол. Това създава сериозни проблеми за сърдечно-съдовата сисстема.

Как да избегнем опасностите

Едва ли някой ще изхвърли това удобно приспособление след прочитането на горния материал, това си е личен избор за всеки. Но според проф. Хавас, бихме могли да напуснем кухнята, докато не чуем характерния звук от печката, че минутите за загряване са изтекли.  Не е достатъчно да застанем от другата страна на стената. Вълните преминават през стените, така че вие все още не сте в безопастност. Постарайте се да не използвате микровълни, ако в дома имате деца, да не гооврим за това да позволявате на малчуганите да я ползват. Дори и да не вярвате в това, все пак се застраховайте и имайте едно на ум, че микровълновите печки са потенциално опасни за децата.