Силното главоболие може да бъде свързано с постоянна болка в кръста, установи проучване, публикувано в Journal of Headache and Pain.

Проучването показа, че човек с някое от тези състояния е по-вероятно да изпитва и двата вида болка, отколкото човек без тях. Тази връзка може да помогне на медицинските специалисти да разработят лечения, насочени към двете заболявания, обявиха британски учени от Университета в Уорик, Университета Роял Холоуей, Лондонския университет и Университетския колеж в Лондон.

Екипът добави, че постоянните главоболия и болките в гърба често се третират отделно. Но техните изследвания показват, че между тях може да има сходство.

Резултатите показват, че пациентите с едно от тези нарушения са два пъти по-склонни да изпитат и двете състояния в сравнение с тези без хронично главоболие или постоянна болка в гърба. Тази асоциация е особено силна за хората с хронична мигрена, казва съавторът на изследването Мартин Ъндърууд.

Изследването не е разкрило напълно механизма на връзката им, но Ъндърууд смята, че може да има нещо общо с това как хората реагират на болката. Някои хора може да са по-чувствителни както към физическите причини за главоболието, което ги прави по-склонни да съобщават, че имат само това разстройство, казва ученият.

Подходът за сътрудничество би бил подходящ, защото много от начините за лечения на хронична мускулно-скелетна болка, особено болките в гърба, се основават на поддържаща грижа, която помага на хората да живеят по-добре със страданието си, казва Ъндърууд.