В червата на американец, който признал, че всеки ден яде суши и сашими, открили над метър и половина тения, съобщава пред The Washington Post лекарят от спешна помощ в Калифорнийския университет в Сан Франциско Кени Бан. Той разказва как 30-годишният жител на град Фресно сам занесъл в пластмасова кутия тенията.

Мъжът разказал, че живият паразит сам излязъл от тялото му. Когато измерили дължината на вече мъртвата херния, се оказало че тя е метър и 68 сантиметра. Както сам пострадалият признал, той обича много суши и сашими, които се приготвят от сурова риба и всеки ден яде тези японски блюда. За разлика от сушито обаче, което задължително има ориз, сашимито е само овкусена и съвсем леко обработена риба. Доктор Бан предположил, че личинка от тенията е попаднала в храносмилателния тракт на пациента тъкмо от суровата риба.

През 2007 година Центърът по контрол и профилактика на заболяванията в Щатите предупредил за опасността от дивата сьомга, която ловят край бреговете на Аляска. Тази риба е заразена с японска разновидност на тенията Diphyllobothrium nihonkaiense, заради което хората трябва да се въздържат да я консумират в суров вид.

Тенията може да живее в храносмилателния тракт на човека няколко години и да достигне 9-10 метра дължина. По думите на Бан пациентът му се заклел никога повече да не хапва сурова риба, но лекарят се съмнява, че той ще спази обещанието си.