С какво е толкова полезен ароматният сладък пчелен продукт, та лекарите така упорито да го препоръчват? И не само като замяна на захарта.
Медът притежава куп уникални свойства: лекува различни заболявания, подхранва организма с недостигащи вещества, подобрява храносмилането.
Само в една капка мед има около 70 полезни за организма ни вещества. Въглехидратите, съдържащи се в него, се усвояват доста по-добре, отколкото от обикновената захар, а това е важно например за ръста на детето. А някои компоненти подобряват работата на храносмилателния тракт и обмяната на веществата. Минералните вещества пък въздействат много благоприятно на кръвообращението и дишането, а протеините помагат за образуването на нови хормони.
Какво още?

1. Медът съдържа много антиоксиданти, които защитават организма ни от рак и различни сърдечни заболявания. Употребата на 50 грама мед дневно подобрява работата на сърцето.
 
2. Медът се употребява при простуди (добавя се в млякото или в лимонов сок),различни стомашни заболявания (язва, гастрит), тъй като унищожава бактериите и подобрява възстановяването на лигавицата в организма.

3. Медът е отличен антидепресант. Хората стават по-устойчиви към стрес и лесно преодоляват умората.
Съотношението на глюкоза и фруктоза в меда е 1:1, затова той е по-полезен от захарта и е регулатор на нейното ниво в кръвта. При налагането му върху рани се усилва кръвотечението, което значително подобрява храненето на клетките на организма, вследствие на което микробите умират.

4. Медът регулира нивото на кръвната захар и е отлична храна за черния дроб. Тъкмо затова лекарите съветват да замените захарта с природен мед.
 
5. Лекарите препоръчват сутрин да хапвате лъжичка мед, която ще подобри микросредата в организма ви, ще предаде устойчивост на нервната система, ще подобри мозъчната дейност, а при нанасянето му върху кожата я прави мека като коприна.

6. Количеството мед, препоръчван дневно за поддържане на нормално здраве при възрастни, е 70 грама, а за малки деца – два пъти по-малко.

7. Разтворете лъжичка мед в топла вода и я пийте 30 минути преди закуска. Това ще повдигне настроението ви за целия ден.

8. Бъдете внимателни: при температура над 40 градуса, медът губи всичките си лечебни свойства. Затова не го добавяйте в горещ чай или вода!