Медицинската марихуана става все по-често срещана и често се предписва на пациенти, изпитващи болка, отбелязва Eurek Alert. Ново проучване на международен екип учени установи, че повече от половината от хората, които използват медицинска марихуана за облекчаване на болката, страдат и от абстинентен синдром (синдром на отнемане), когато не използват билковото лекарство.

Около 10% от пациентите, участвали в изследването на този проблем, показват влошаване на качеството на съня, настроението, психическото състояние, намалени нива на енергия и апетит. Според експертите мнозина може да не осъзнаят, че тези симптоми не се дължат на основното им медицинско състояние, а на реакцията на организма на липсата на канабиноиди.

В допълнение към общия глад за марихуана, симптомите на отнемане включват тревожност, проблеми със съня, намален апетит, безпокойство, депресивно настроение, агресия, раздразнителност, гадене, изпотяване, главоболие, коремна болка, странни сънища, гняв и треперене.

Предишни изследвания показват, че колкото повече симптоми има човек и колкото по-тежки са те, толкова по-малка е вероятността впоследствие той да намали обема на употребяваната марихуана.

Засега няма официално приет стандарт за дозиране на медицински продукти с марихуана срещу различни заболявания. Това също така увеличава риска от абстинентен синдром.