Излишно е да коментираме ползата от физическата активност – това го знае всеки. Според медиците обаче, трябва да конкретизираме и говорим за аеробни упражнения, които са полезни за сърцето и белите дробове. Силовите упражнения са полезни, ако се правят минимум два пъти в седмица, уточнява ВВС. Били то занимания с тежести в зала или тенис и танци – ефектът е един и същ.

Лекарите съветват да обърнете внимание на игрите с топка, тениса, танците, скандинавското ходене с тояжки, силовите упражнения. На свой ред йогата, китайската гимнастика тайчи и карането на колело влияят позитивно на костната система, мускулите и развиват равновесието. Според статистиката, само всеки трети мъж и всяка четвърта жена изпълняват правилно упражненията в задължителния обем за поддържане на физиката и здравето си.

Балансът между мускулната сила и здравината на костите може реално да подобри състоянието на човека по време на стареене, бременност, менопауза, както и в началото на дадено заболяване или по време на възстановяване след хоспитализация, и да намали риска от ранна смърт.

Пикът на мускулната и костна маса е на 30 години. По-възрастните хора трябва да ги поддържат с тренировки, към които обаче болните от остеопороза е препоръчително да подхождат по-внимателно. На възрастните са им необходими минимум 150 минути умерена аеробна активност седмично и силови упражнения за поддържане на всички основни мускули минимум два пъти седмично, категоричен е съветът на специалистите.