Ако няма къде да седнете удобно, ще се движите повече, уверяват авторите на новата модна тенденция Furniturefree.

Първата, която пусна в социалните мрежи хаштага #f Furniturefree е специалистката по хранене и фитнес от САЩ Кейти Бауман. Оттогава тенденцията бързо се разпространи в целия свят, появиха се много нейни привърженици, а социалните мрежи са пълни със снимки на гол под. Бауман изхожда от предположението, че при отсъствието на дивани, фотьойли, столове, легла и т. н., ще седим по-малко, тъй като седенето на пода съвсем не е удобно, което ни кара да се движим повече, понеже често ще се налага да променяме позицията си, да ставаме и сядаме отново и отново.

Става въпрос за създаването на нови възможности за движение - всеки път, когато ставате от пода, полагате повече усилия, отколкото когато ставате от стола си, обяснява Били Морган, един от поддръжниците на Бауман, в интервю за The Daily Mail. Когато имате диван, можете почти неподвижно да прекарате два часа на него. Ако обаче трябва да седнете на пода, това просто няма как да се случи.

Идеята за опасностите от мебелите се подкрепя от британски учени. Когато излезете от зоната си на комфорт, вие сте естествено мотивирани да се движите, казва Синди Грей, професор от Университета в Глазгоу, специалист в изучаване въздействието на начина на живот върху здравето. Трябва да се отървем от физически неактивното състояние в ежедневието си по всякакъв начин, призовава тя. Джон Бъкли, професор от университета в Честър, е съгласен с Грей. Дори да следвате препоръките и да отделяте за умерена физическа активност 150 минути седмично, всички ползи ще бъдат напълно заличени, ако прекарате цялото останало време в пълна неподвижност, категоричен е той.

Много последователи на метода на Бауман съобщават, че след като меките дивани и фотьойли изчезнали от живота им, с тях си отишли и болките в гърба и в ставите. Има и още една полезна последица от липсата на мебели в стаята ви – появява се необходимостта да поддържате пода чист, което само по себе си е възможност да се движите повече, но и намалява риска от поява на астма и алергии.